Mera Valborgsmässoafton...

Det har varit en lugn och bra dag!

Vad gott det är med grillat....

Nu avslutar vi kvällen så här......

Sonen spelar elbasDotter tittar på film men har pratat i telefon mest hela kvällenMellanson har blivit byggmästareSmåttingarna sover och gubben kollar gamla F1-sändningar på youtube.

Nu skall jag ta sällskap med dotter i TV-soffan...

Ha en fortsatt trevlig Valborg!!

Härlig dag i trädgården

Eller nja, ungarna tyckte det var härligt..själv har jag städat trädgården :P

En lite lustig händelse var att när jag satt inne och jobbade i förmiddags så hördes det en massa brötande från taket ett tu tre.

Jag gick ut och mycket riktigt var där en gubbe på vårt tak! Han skulle laga skorstenen sa han.. Jaha sa jag och vem har beställt det? Öh..min chef sa han då.

Efter en del ringande och masssa pklåtslagande för att fixa det han redan gjort kom han fram till att han var på fel adress.. Hmm..trött kille det där ;-)Ska jag killa dig mamma eller..hehe..Nädå, jag blir inte smutsigJa ok, kanske lite då..TusenskönaSyrénenRosen, nä skojar bara.. lite solbränna blev det idag i varje fall :-)

SyskonkärlekNu skall jag hoppa i duschen.. Det blir grillning ikväll med mamma. Fläskkarré vitlöksmarinerad och korv med bröd till barnen. Vi kör klassisk potatissallad och tomat o gurka.. Gott och enkelt efter en dag i trädgården.

Barnen skall få glass och maränger till efterrätt.

Maken kommer snart, han skall posta åt mig och hämta en leverans på
schenker sen är det lugnt :-)

Ha en bra Valborg alla!!

Valborgsmässoafton!

Fick frågan av barnen igår om varför vi firar Valborg i Sverige, kände att cortégen i Göteborg kanske inte var den riktigt rätta orsaken så jag tog reda på varför ;-))

VALBORGSMÄSSOAFTON

Man lär sig något nytt varenda dag :-)

VALBORGSMÄSSOAFTON
En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till den store kungen Richard, men hennes namn påminner mer om att hon har en celtic, tysk eller skandinavisk bakgrund. Den mest vanliga tron är att hon föddes i nutida England. Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring första maj - på så sätt hamnade hon i vår kalender. Hon reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Hon beslutade sig senare för att bli
nunna. Hon dog den 25 februari 779 e kr. Den dagen bär fortfarande hennes namn Valborg i den katolska almanackan. Hon förklarades inte som helgon förrän den 1 maj 779. Nu beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med viking våren och fruktsamhets festligheter.  Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet. Valborg symboliserades vanligtvis av tre "goat ears" och en liten flaska med olja.
Detta skulle indikera fruktsamheten. Så hur stor var intrycket eller påverkan, religiöst sett på
Valborgsmässan? Denna högtid var troligtvis mer som en ursäkt för att umgås med vänner och bekanta och för att ha roligt. Med tanke på de två grundstenar som blev hopsatta på grund av att en högtid skulle bildas; Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.


(KLICKA PÅ LÄNKEN SÅ FINNS DET MER UTFÖRLIG INFORMATION)

Nu skall jag packa lite brev, vi hörs lite senare :-)