Inte så god morgon världen....samt Info om Omega 3För egen del alltså :-)
Vaknade och ser ut som en bulldog och känner mig som jag blivit överkörd av en bulldozer. Jag är inte bakfull, det är sviterna efter tandutdragningen i fredags.

Jag har ringt jouren men det tycker att jag skall ha is i magen och vänta en dag till. Har det inte vänt efter fyra dagar så skall man tydligen tillbaka och försöka spola rent. Jag har därmed ätit voltaren för att slippa det värsta men än så länge gör det ingen skillnad.

Sådär ja, nu fick jag gnällt av mig lite till ;-)


Veckan som kommer är en del inplanerat så jag hoppas att min käke kommer vara snäll mot mig.

På måndag skall vi iväg på planeringsdag och verksamheten stänger. Efter det skall vi eventuellt iväg och hämta en bäddsoffa hos svärmor. Det beror lite på hur det fungerar för dem och om vi får tag på en kärra.

På tisdag är det jobb som vanligt och på kvällen har jag min föräldragrupp. Onsdagen är det erfarenhetskonferens på Länsstyrelsen hela dagen och på kvällen har jag fått frågan om jag vill sitta med i ett brukarråd gällande beroendefrågor.

På torsdag skall jag jobba och sen mysa med barnen. På fredag är det KBT, simskola och på kvällen skall jag till Landvetter för att flyga till Sundsvall över helgen. Det är första gången jag är borta från alla barnen mer än ett dygn...känns jättekonstigt :-S

På söndag är det hemfärd igen och förhoppningsvis lite lugn och ro.Idag tänkte jag tipsa om eye q!

Dotter som nyligen fick ADHD-diagnos äter Omega 3 kapslar. Hon har bara ätit dem i en vecka så något resultat huruvida de påverkar koncentrationsförmågan har vi inte sett ännu. Hon skall äta sex kapslar om dagen i tolv veckor och efter det blir det två kapslar om dagen så länge det fungerar (om det fungerar). Testade detta på pojkarna när de var små men det hade ingen effekt alls på dem.Forskning visar att rätt kombination av fettsyrorna omega-3 och omega-6 är det optimala för hjärnan och ögonens funktioner. Eye Q är ett kosttillskott utvecklat för det ändamål.

Hjärnan består till 60 % av sin torrvikt av fett och 20 % av fettet är omättade fettsyror. Eye Q innehåller fettsyror som är viktiga byggstenar i alla cellmembraner i hjärna och ögats näthinna, som är en del av hjärnan, där de finns som en del av fosfolipiderna.

Vi kan inte själva producera dessa omega-3 och omega-6, utan måste tillföra dom via kosten. Studier visar att många människor inte kan tillgodogöra sig de viktiga fettsyror via maten, därför kan ett kosttillskott vara nödvändigt.

En låg fettsyranivå i hjärna och öga kan visa sig genom att man får svårigheter med koncentration, koordination, inlärning och ett närminnet. Ett dagligt intag av Eye Q garanterar att fettsyranivån är tillräckligt hög för att bibehålla hjärnans och ögats normala utveckling och funktion.

Eye Q är en helt naturlig produkt framställd av sardin, anjovis och pilchard (en större form av sardin) och ekologisk nattljusolja. Alla dessa fiskar har en hög halt av naturligt EPA, Eye Q innehåller högsta möjliga naturliga halt av omega-3 fettsyran EPA, upp till 4 delar EPA. Endast rena och naturliga omega-3 och omega-6 fettsyror har används i tillverkningen.

En stor nackdel som jag tycker, är att en burk med 360 kapslar kostar runt 500 kr
Vi får se hur det blir, det är ju helt ofarligt att testa i varje fall.1815 kr och en tand fattigare

Jag har nämnt det förr men gör det igen. Tanvårdsskräck blir dyrt!
Igår fick jag ta tjuren vid hornen och besöka akuttandvården. Tanden mådde så dåligt så den fick opereras bort. Tyvärr var rötterna så långa och krokiga så det krävdes en mindre operation.På grund av allt slitande i tanden så har jag fortfarande ont i käken trots att jag sov bort nästan hela kvällen igår. Jag har sluppit bli blå i varje fall...inget ont som inte har något gott med sig :PAj, aj aj

Fast nu får det vara färdigömkat :-)

Idag är det tänkt att vi skall på kalas ! Grattis till F idag! (Småttingarnas kusin) som fyller 12 år!
Värken är lite mindre idag så det skall nog fungera att jag följer med också.

Stor son är på läger, kommer hem på söndag.


Tänkte att jag skulle sprida lite NPF-information idag. Ett av barnen har tillägg som kallas trots. Jag vet att alla barn har trots mer eller mindre i perioder men det finns faktiskt ett syndrom som heter trotssyndrom eller ODD rent bokstavsmässigt. Inte många känner till syndromet så varför inte skriva lite här. Ju fler som har förståelse och kunskap desto bättre bemötande får barnen eller hur?

ODD står enligt DSM-IV för Oppositional Defiant Disorder och är det engelska namnet för vad vi i Sverige kallar för trotssyndrom eller oppositionell beteendestörning.

Detta syndrom kännetecknas av att barnet aggressivt utagerande, trotsigt, tappar humöret, bråkar, skyller på andra, vill hämnas osv.

ARG.WMF (2294 bytes)

Diagnoskriterier enligt DSM-IV för Trotssyndrom, ODD;

Ett mönster av negativistiskt, fientligt och trotsigt beteende som varat i minst sex månader och tagit sig i uttryck i minst fyra av följande


Tappar ofta besinningen
Grälar ofta med vuxna
Trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav eller regler
Förargar ofta andra med avsikt
Skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande
Är ofta lättretad och stingslig
Är ofta arg och förbittrad
Är ofta hämndlysten eller elak


Ett barn med trotssyndrom saknar förmåga att se sammanhanget, uppfattar inte sin del i det som sker och förstår inte sin skuld. Barnet utvecklar försvarsstrategier eftersom det tycker att alla kommer med orättvisa beskyllningar. Det finns en överhängande risk att barnet fastnar i ett mönster där det söker negativ uppmärksamhet.

Enligt den amerikanske professorn Russel Barkley uppvisar närmare 65 % av alla barn med ADHD ett beteende som överensstämmer med kriterierna för ODD (Iglum 1999).

För att en diagnos på ODD ska ställas krävs att det beteende som är karaktäristiskt för ODD skall ha funnits över en längre tid samt skilja sig – från beteenden som annars är vanligt i trotsåldern och puberteten – i både omfattning och grad.

Barnets dåliga humör och trotsiga beteende brukar framförallt visa sig inom familjen och hemmets fyra väggar, men kan även skapa stora svårigheter i skolan och på fritiden. I synnerhet tycks det som om mammorna är särskilt utsatta.

ODD kan efter hand tillta i omfattning och övergå till ett normöverträdande beteende (CD) vilket innebär att beteendet går över gränsen till det som är acceptabelt i samhället.


CD står enligt DSM-IV för Conduct Disorder, vilket i Sverige brukar kallas för uppförandestörning eller normöverträdande beteendestörning. Uppförandestörning kännetecknas av att barnet utvecklar antisociala beteendemönster, det börjar skolka, snatta, stjäla, hamnar i bråk, förstör och misshandlar m.m. Om uppförandestörningen kvarstår efter 18 års ålder klassificeras den som antisocial personlighetsstörning ASPD.

Enligt Barkley uppvisar 20-30 % av de yngre barnen och 40-60 % av de äldre barnen med ADHD ett beteende som överensstämmer med diagnoskriterierna för CD (Iglum 1999).

I en artikel i Läkartidningen (47/98) hänvisar Kjell Modigh m.fl. till undersökningar i USA som visar att drygt 65 procent av barnen med ADHD utvecklar trotssyndrom . Drygt hälften av dessa 65 procent uppfyller senare kriterierna för uppförandestörning enligt samma källa. Faktorer som har betydelse för om barnet risker att hamna i en negativ utveckling från ODD, över CD till ASPD är familjerelationer, förekomst av psykiska problem och missbruk hos föräldrarna, studiemisslyckanden samt om ADHD/DAMP-symtomen kvarstår i tonår och vuxen ålder.

Hos tonåringar som inte är diagnostiserade sedan tidigare kan det vara svårt att urskilja om de psykosociala problemen beror på ett eventuellt neuropsykiatriskt funktionshinder.

Orsakerna till dessa svårigheter är ännu inte klarlagda


(källa neuronätet)

Visst är det så att man lär sig något nytt vareviga dag :-)

Hemma och trött

Skriver lite mer imorgon men måste bara tipsa om att dotter har börjat skriva igen...

www.doink.blogg.se  världens bästa 11-åring i mitt tycke ;-)