Nu väntar vi på raketerna

Barnen väntar på att få se spektakel och jag hoppas på att få lite fina bilder kanske.

Vi försökte tända en lykta förut men tyvärr verkar det som om det blåser för mycket för att de skall kunna lyfta säkert. Den slets sönder av vinden tyvärr.

Det kanske mojnar lite tills det är midnatt?

Medan vi väntar leker vi CS (counter strike) :PMellansonen tittar förnöjsamt på sin lillasyster, hon har inte en chans..muahahahahaTrodde han jaNu skall hon få... SE UPP! Bakhåll!

Man får inte roligare än vad man gör sig eller hur?

Nyårsafton 2010/2011

Vet ni varifrån traditionen kommer? NU vet jag det i varje fall :-)


De hedniska romarna hade ett uppsluppet nyårsfirande som de tidiga kristna i romarriket tog avstånd ifrån. Men nyår har inte alltid firats den 1 januari. I det gamla romarriket firades nyårsdagen den 1 mars fram till 153 f Kr och här i gamla Sverige var den 25 mars vår nyårsdag ända fram till 1500-talet. Även i England firades den 25 mars, ett bruk som inte upphörde förrän 1753.I det Bysantinska riket, bl.a. Ryssland, firades nyårsdagen den 1 september fram till år 1700. Nyårsaftons namn är Sylvester och ett trevligt sätt att fira nyår är att gå på Sylvesterbal.


I forna dagars bondesverige
var funderingarna stora hur det skulle bli under det nya året. I brytningen mellan det gamla och det nya kunde man enligt folktron spå och med magi påverka framtiden. Bonden undrade hur hans grödor skulle utfalla, giftasvuxna ungdomar var nyfikna på om de skulle bli gifta och hur deras tillkommande skulle se ut. Och många undrade också om någon på gården skulle gå bort under det kommande året. Borgerligheten spådde framtiden i smält bly men allmogen hade andra tydor. Nymånen, det s.k. "nyårsnyet" hade en framskjuten del i tolkningen av framtiden. Från Småland berättas om bonden som tolkade nyårsnyet så att lika många dagar som nyårsnyet doldes av moln lika många dagar skulle säden ligga i jorden. Den unga flickan som ville se in i framtiden skulle niga tre gånger för nymånens skära och läsa upp en vers.

Från Västergötland berättas om flickor som gick ut vid 12-slaget och sopade ett litet stycke ifrån förstugutröskeln åt gården. Nästa dag skulle den tillkommande komma till gården.


Att vaka in nyåret
är en sen tradition och en borgerlig företeelse vilken med tiden spritt sig i alla samhällsklasser. Först med påverkan från radio, med klockringning sedan 1927 och därefter, från 1950, med inringning av alla Sveriges domkyrkoklockor kommentarer av, från början, Sven Jerring. TV sänder nyårsfirandet på Skansen med uppläsning av Lord Tennysons " Nyårsklockorna". Kvällen firas av många i offentlig miljö, vilket man inte kan tänka sig om julafton som firas hemma med familjen och de som inte smäller av ett fyrverkeri vid 12-slaget börjar snart bli räknade. Att skjuta in det nya året med skott går långt tillbaka i tiden.

Källa Nordiska museet

Själv firar vi nyår för att få en anledning att äta gott, dela hoppet om ett bra nytt år, mysa lite extra och göra någonting tillsammans hela familjen. Det är väl iofs bara en tidsfråga innan de stora barnen vill fira på egen hand med kompisar och annat men man får njuta så länge det varar.Gårdagens gardininköp känns helt OK i dagsljus också. Kuddfodralen fanns med på IKEA. 39 kr styck. Jag tyckte de var fina och hade ett bra pris. Har man inga innerkuddar så fanns det för 25 kr st i strl 50x50.

Lilleman har vaknat och ligger och myser i fåtöljen med min pläd framför filmen Draktränaren. Har ni inte sett den så gör det för den är riktigt bra :-)Ha en fin dag alla, återkommer säkerligen fler gånger under dagen.
Om inte så önskar jag er GOTT NYTT ÅR!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ikeabesök och nyårshandlande

Tröttnade på julgardinerna och ville ha det lite ljusare hemma så när gubben åkte för att låna släpkärra av min pappa så släppte han av mig på Ikea. Fyra fönster fick nya gardiner för 140 kr. Ja, de kostade 35 kr paret. Inte supervackra men duger lätt för att få det lite ljusare.Man kan göra ganska mycket med gardiner om man har vitt som grund eller hur. Jag tänkte dekorera i fönstrena med de söta pärlänglarna och pärlhjärtanen jag köpte för ett tag sedan.
Jag får se hur jag gör..
Nu är det hockey i varje fall och slappa i soffan
Ha en fin kväll!