Ingen bloggmotivation alls just nu

 
Jobbar, rensar vidare på vinden längtar till semester med mera med mera. Här är lite av senaste tidens instagrambilder @madeleinwollnik heter jag där
 
                                    

Håller på att röja på vinden

Varannan gång går ett lass med skänkagrejer till Emmaus och varannan gång ett lass med skräp till tippen. Det märks att vinden blivet ett ställe där det bara har dumpats saker som vi inte vetat vad vi skall göra med. Jag har nog hälften kvar att rensa trots att vi varit iväg tre vändor.
 
Det tar tid eftersom det måste rensas ordentligt även om det skall slängas. Man kan inte ta en säck och slänga ner plast, metall, elprylar och papper i. Var sak har sin plats. Vi återvinner allt som går om vi kan. Något jag lärt mig genom åren är till exempel att i plaståtervinningen skall BARA förpackningsmaterial finnas inte gamla plastleksaker eller matlådor och annat.(det åker man till tippen med och sorterar i plast där) En annan sak är att om man är osäker på hur en förpackning skall sorteras så står det ofta på paketet. Pringles-chips till exempel, metallbotten och kartongöverdel, hur sorteras det. Trasiga kaffekoppar, fat och annat läggs i vanliga sopor för det går inte utvinna någon energi eller återvinna det. Det blir brännbart med andra ord.
 
Jag har lärt mig att man sköljer ur mjölk-, yoghurt-, juicekartonger och annat. Jag har lärt mig att vissa saker är helt enkelt för kladdiga för att återvinna. Plastförpackningar med marinerat kött i till exempel är omöjliga att få rena nog att återvinna. Smörbyttor däremot, de sköljer jag ur och sorterar. Det bästa med detta är att vi har hållt på med det så länge att barnen sorterar per automatik de också! HALLELUJHA!! Vet de inte vart det skall så ställer de det på bänken ovanför och så att jag eller maken skall fixa det istället. Vi har kärl för plast, glas, metall, kartong, tidningar, pant, batterier, glödlampor, elartiklar och matkompost. Mediciner och Farligt avfallskärl kan man inte ha stående framme så det tar vi direkt när det kommer. Gamla kläder och textilier samlas med på hög och antingen skänks eller slängs på tippen beroende på skick.
 
Göteborgs stad har en väldigt bra sida där man kan skriva in vad det är man vill sortera eller återvinna så talar de om vart den skall hamna. Kolla denna länken
 
 

Visste du att...

Varje gång du lämnar saker till återvinning bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläppen. En dagstidning sparar energi som räcker till att brygga 38 koppar kaffe.

Bada i sopor

Att återvinna materialet i en stålcykel ger energi som räcker till att värma badvatten till 16 badkar.

Köra bil på konserver

25 återvunna konserver sparar nästan 3 kg koldioxid vilket motsvarar utsläppen från 1 liter bensin.

En miljon träd

De pappersförpackningar vi återvinner i Sverige varje år motsvarar 1 miljon träd.

 

 
 
 
 

Loppisfyndat!

 
Jag älskar Gamla saker, kan inte hjälpa det. Mina gamla dockor ar fått sällskap och det verkar vara på väg till att bli en ny samling av det hela.
 

Nu letar jag dockdoktor som kan göra dem fina igen ;-)

 
Samlar ni på något?
 
Min dotter behöver sommarlovspengar så hon säljer lite grejer här